Cand vine vorba de traditii, culoarea rochiei de mireasa este unul dintre ritualurile care are mai multi adepti. O raportam la puritate si stim ca vine din epoca victoriana. Pentru a afla mai multe despre aceasta curiozitate, continuati sa cititi aici. Vezi aici mai multe detalii accesand Croitorie Picasso.
Cu atat de multa istorie in spate, culoarea alba a rochiei marcheaza romanticul si ultrafeminina imbracamintei in mod de mireasa. Ziua nuntii reprezinta toata fantezia miresei puse in scena, iar rochia de mireasa cu dantela si coafura clasica de mireasa raspund tentatiei ei de a se simti si de a arata frumos. Care este motivul pentru cel mai necesar ton pentru rochiile de mireasa?
- In Antichitate
Albul din garderoba mireselor vine din cele mai vechi timpuri. In Egiptul Antic, miresele au ales tinute de lenjerie alba. Grecia si-a sarbatorit, de asemenea, nuntile in rochii albe, deoarece simbolizau bucuria si fericirea; De asemenea, au fost purtate robe galbene, intotdeauna cu coroane de flori care impodobeau parul. Si in epoca romana, miresele purtau voaluri albe si violete.
- In Evul Mediu
Oamenii obisnuiti au optat pentru una dintre cele mai bune haine ale lor, o rochie simpla de petrecere. Nu a fost stilizat pentru a face o rochie de mireasa speciala pentru ocazie, desi a fost dificil de a copia modelele de inalta societate. In Evul Mediu, au fost preferate tesaturile mai moi si culorile albastru, albastru deschis, maro, gri. Numai verde nu a fost foarte binevenit, deoarece a fost considerat ghinion.
- Epoca victoriana
Regina Victoria a fost precursorul miresei, cand in 1840 s-a casatorit cu varul ei Albert de Saxa-Coburg. Este cunoscut influenta sa asupra rochiilor de mireasa simple si trousseau. Regina a ales albul, in loc de aurul si argintul vremii, pentru a evidentia delicata dantela Honiton a rochiei sale, un produs emblematic al orasului omonim din sud-vestul Angliei. O coroana de flori de portocal si mirt impodobeau coafura sa colectata.
Pana atunci, femeile au ales culori puternice si luminoase pentru a se casatori si refolosi rochia cu alta ocazie. Nu a fost singura traditie care a fost impusa din casatoria reginei Victoria. Ea a cerut ca nimeni altcineva sa nu poarte alb in hainele lor pentru ziua nuntii. Inca nu exista fotografie, dar stirile si gravurile ceremoniei au trecut prin ziarele vremii si moda a inceput sa se raspandeasca in societate.
- Ce reprezinta
Albul era un simbol al bogatiei. Se pare atunci ca nu a reprezentat virginitatea si puritatea asa cum s-a crezut la inceput, ci ostentatia. In secolele al XVIII-lea si al XIX-lea culoarea alba a fost aleasa dintre clasele superioare care isi puteau permite sa poarte o rochie o singura data, avand in vedere cat de dificil era sa o speli cu mana si sa recuperezi albul original.
- Puterea albului
Rochia alba a reginei Victoria are o putere transformatoare care se extinde la toate epocile ulterioare. Albul poarta o aura de nostalgie romantica, iar miresele o aleg pentru simbolismul sau si pentru noua etapa pe care o reprezinta in viata lor. Culoarea alba cu tonuri mai luminoase sau mai calde personifica o energie nuptiala care acopera si tot trousseaua, pantofii, florile, voalurile.
Misterele rochiei de mireasa rezolvate: De ce se imbraca in alb la nunti?
Desi traim intr-o perioada in care traditia nu este o obligatie, majoritatea mireselor din intreaga lume se imbraca in alb in ziua nuntii lor si, fara indoiala, asa ne imaginam orice mireasa inainte de a o vedea in ziua sarbatorii. Mai mult decat atat, regula explicita este ca doar ele poarta alb, astfel incat nici un alt oaspete (si chiar mai putin invitat) sa nu poata fura importanta in ziua lor cea mare.
Se crede pe scara larga ca miresele poarta albul ca simbol al castitatii si are sens in traditia catolica care vede in femeia care urmeaza sa se casatoreasca cu ceva similar cu o reprezentare a unei fecioare pe pamant. Si este adevarat ca intr-un numar mare de culturi albul este legat de sacru, dar in ceea ce priveste rochia de mireasa, originea sa este oarecum diferita si foarte interesanta.
Alb: o culoare asociata luxului
Daca exista o culoare care din cele mai vechi timpuri a fost asociata cu puterea de cumparare, care este, fara indoiala, alba si dintr-un motiv foarte simplu: daca aveti haine albe, trebuie sa le purtati curate, astfel incat sa arate in toata splendoarea lor, si acesta este ceva ce doar cativa si-ar putea permite, deoarece tehnicile de curatare nu au fost deloc popularizate. De aceea, a fost si o culoare dorita de multe mirese in cazul in care au vrut sa-si etaleze puterea de cumparare.
In Grecia Antica, albul era folosit in imbracaminte ori de cate ori exista o sarbatoare de orice fel, pentru ca era culoarea cu care isi exprimau bucuria si asta este ceva ce se asteapta de la un act la fel de important ca celebrarea unei nunti.