Copacii care cresc rapid au o durata de viata mai scurta, ceea ce este o veste ingrozitoare pentru combaterea crizei climatice, pentru ca astfel ei inceteaza sa mai stocheze carbon. Intr-un studiu recent referitor la copaci, cercetatorii au descoperit ca anumite specii cresc mai repede decat altele si, cu cat cresc mai repede, cu atat mor mai repede.
Daca pana acum se stia ca o crestere rapida a copacilor (de pilda, speciile de conifere din zonele reci) va insemna si o durata de viata mai scurta, cercetatorii au aflat acum si ca odata cu accelerarea incalzirii globale, un efect al climei mai calde poate fi stimularea cresterii copacilor.
Studiul, aparut in Nature Communications, descrie modul in care apare asocierea dintre o crestere mai rapida si o durata de viata mai scurta la o gama larga de specii de arbori. „Am inceput o analiza globala si am fost surprinsi sa constatam ca aceste compensari sunt incredibil de comune. Ele au aparut la aproape toate speciile analizate, inclusiv la copacii tropicali”, a declarat autorul principal al studiului, conferentiarul universitar Roel Brienen.
Copacii isi ating mai repede dimensiunea maxima in climate mai calde, iar acest lucru pare a le creste sansele de a muri.
Arborii cu crestere rapida pot fi mai vulnerabili la factori precum seceta, boli si daunatori. Atunci cand copacii mor, ei elibereaza treptat in atmosfera carbonul stocat, sub forma de gaze cu efect de sera.
Aceste constatari sugereaza ca „modelele standard ale schimbarii climatice” – care vorbesc despre modul in care padurile pot fi utilizate ca rezervoare de carbon, pentru a absorbi CO2 produs prin arderea combustibililor fosili – supraestimeaza cel mai probabil beneficiile.
Potrivit studiului, padurile viitorului ar putea creste mai repede – odata cu incalzirea climei – si ar putea stoca si mai putin carbon, deoarece copacii mor mai devreme.
“Descoperirile noastre indica existenta unor caracteristici ale copacilor cu crestere rapida care ii fac vulnerabili, in timp ce copacii cu crestere mai lenta au insusiri care le permit sa reziste. Ratele de absorbtie a carbonului vor scadea, probabil, atunci cand copacii rezistenti si cu crestere lenta vor fi inlocuiti de copaci cu crestere rapida, dar vulnerabili” a explicat Steve Voelker, coautor al studiului.
Pentru analiza, echipa a studiat date provenind de la peste 200.000 de esantioane de inele de trunchi, avand ca sursa 110 specii de arbori de pe toate continentele, cu exceptia Antarcticii si Africii. Ei au descoperit ca o crestere mai rapida a copacilor a insemnat si durate de viata mai scurte la copaci din specii diferite, dar si din cadrul aceleiasi specii; nu a existat nicio dovada ca rezultatele ar fi fost dependente de sol sau clima.
Pentru a intelege ce efect ar putea avea cresterea mai rapida asupra stocarii carbonului, cercetatorii au efectuat o simulare pe computer si au colectat date despre molidul negru (Picea mariana). Rezultatele au aratat ca, pe fondul temperaturilor ridicate si cresterii rapide, tendinta mai accentuata a arborilor de a pieri ar putea diminua capacitatea padurilor de absorbtie si stocare a CO2.
Conservarea padurilor existente si plantarea a milioane de copaci sunt modalitati eficiente de diminuare a impactului incalzirii globale. Cu toate acestea, intrucat clima nu se racoreste, mai multe studii au pus la indoiala eficienta padurilor care actioneaza ca rezervoare de carbon.
Un studiu din martie 2020, a constatat ca padurile tropicale din intreaga lume isi pierd capacitatea de a stoca carbon, in principal din cauza supraincarcarii cu CO2. Oamenii de stiinta au descoperit ca, atunci cand nivelurile de CO2 cresc, majoritatea frunzelor plantelor se ingroasa, ceea ce intensifica efectele schimbarii climatice, frunzele groase fiind mai putin eficiente in absorbtia carbonului din atmosfera.