Daca esti in cautarea unei camere foto de calitate, nu trebuie sa cheltui o avere pentru ea, si nici nu trebuie sa cumperi cele mai noi si mai bune produse de pe piata. Daca esti dispus sa faci rabat de la unele caracteristici, poti economisi o multime de bani alegand un model din ultima generatie sau cautand deal-uri pentru camere mai vechi sau refurbishate, dar inca actuale.
In ghidul de cumparaturi pe care il vei regasi mai jos, vom incerca sa iti indreptam atentia catre unele camere de o valoare deosebita, care sunt inca disponibile pe piata. Vom incepe cu optiunile mai putin scumpe si vom urca treptat la categorii superioare de pret.
Preturile listate mai jos sunt valabile in februarie 2020, dar mai pot exista si variatii, in functie de ofertele disponibile la acest moment.
Nikon D3500 w/ Obiectiv 18-55 mm
Pret: de la 1999 lei
D3500, un update minor al modelului D3400, este cel mai recent DSLR entry-level de la Nikon. La fel ca si la alte camere Nikon, senzorul 24 MP APS-C are o rezolutie excelenta si un interval dinamic. Sistemul sau de focalizare automata este unul mai invechit si, ca atare, nu poate face multe poze in sistemul burst (in rafala), astfel ca nu este potrivit pentru evenimente sportive.
Ceea ce il face pe D3500 sa fie atat de atragator este faptul ca e excelent pentru incepatori, cu modul sau Ghid, care selecteaza setarile corecte in functie de conditiile in care este folosit si iti spune care dintre ele au fost schimbate, in asa fel incat sa poti invata din schimbarea automata a acestor setari. Camera are si o functie de inregistrare video Full HD (desi AF-ul este practic neutilizabil) si o functie Bluetooth pentru partajarea usoara a pozelor. Durata de viata a bateriei este exceptionala.
Canon PowerShot G9 X Mark II
Pret: de la 1699 lei
Canon PowerShot G9 X Mark II este una dintre cele mai ieftine si mai mici camere compacte cu senzor de 1 inch pe care le poti cumpara. Senzorul mai mare decat media va produce imagini care arata mai bine decat pe o camera compacta obisnuita, desi obiectivul lent va reduce acest avantaj in lumina scazuta.
Lentila are o distanta focala echivalenta a 28-84 mm, ceea ce nu este la fel de versatil ca in cazul majoritatii aparatelor din gama sa de piata. In ciuda acestui fapt, G9 X Mark II are o interfata touch foarte bine conceputa, o performanta foarte buna si se misca foarte rapid, dispune de inregistrare video Full HD si de cele mai noi caracteristici wireless.
Panasonic Lumix DMC-ZS100
Pret: de la 1899 lei
Panasonic Lumix DMC-ZS 100 (TZ100 in unele regiuni ale lumii, printre care si Romania) este o camera compacta cu senzor de 1 inch si obiectiv de 25-250 mm. Incape cu usurinta in buzunar, ceea ce il face sa fie o camera ideala pentru calatorii. Lentila sa are o deschidere maxima relativ lenta, asa ca nu va avea o performanta extrem de buna in lumina scazuta, desi va fi mai bun decat camerele compacte cu senzori mai mici. Nu obtine culorile mai frumoase pe care le vei regasi la modelele Panasonic mai noi.
SZ100 are un display touchscreen fix si un vizor electronic “mai bun decat nimic”.
In afara de faptul ca filmeaza 4K, ZS100 are si caracteristici foarte utile precum PostFocus si 4K Photo.
Pentru cei care cauta o camera portabila versatila, buna pentru calatorii, SZ100 este o afacere!
Sony CyberShot DSC-RX100
Pret: de la 1549 lei
Desi nu este la fel de capabil ca modelele mai noi, originalul CyberShot RX100 de la Sony este un mod necostisitor de a pune mana pe o camera compacta cu senzor de 1 inch.
Are un obiectiv echivalent a 28-100 mm, care se va descurca bine la lumina scazuta la capatul superior al lentilei, dar nu la fel de bine la zoom.
Nu dispune de obiectivele mai rapide, vizorul electronic si imbunatatirile in materie de focalizare automata si calitate a imaginii JPEG care vin alaturi de modelele mai recente.
Camera incape foarte usor in buzunar, desi corpul sau este alunecos, iar unii pot avea senzatia ca butoanele sunt putin greoaie.
RX100 are un LCD de 3 inchi fara touch, dar nu are vizor.
Calitatea imaginii este excelenta, si acelasi lucru se poate spune si despre inregistrarea video HD. Focalizeaza rapid si poate face poze in rafala cu 10 fps. Pentru a partaja pozele, camera are si functie wifi.
Canon EOS M100 w/Obiectiv de 15-45 mm si 55-200 mm
Pret: de la 1499 lei
Canon EOS M100 este una dintre cele mai accesibile camere mirrorless pe care le vei gasi pe piata. Camera are cele mai noi caracteristici oferite de Canon, inclusiv sistemul autofocus Dual Pixel, si dispune, in plus, si de un display touchscreen rabatabil.
Nu este la fel de bun la actiunea de fotografiere ca modelul mai nou M50, care este capabil si de inregistrare video 4K.
M100 are si inregistrare video Full HD si wifi cu Bluetooth. Desi nu exista multe lentile EF-M disponibile, M 100 este compatibil cu gama uriasa de EF si EF-S a Canon, cu un adaptor optional.
Panasonic Lumix DMC-GX85 w/Obiectiv 12-32 mm si 45-150 mm
Pret: de la 2399 lei
Panasonic Lumix DMC-GX85 (cunoscut si ca GX80 in multe tari, printre care si Romania) este o camera compacta Micro Four Thirds, cu un senzor de 16 MP, stabilizare in-body a imaginii si un EVF incorporat. Camera produce imagini de foarte buna calitate, in ciuda faptului ca are un senzor de dimensiune mai mica decat omoloagele sale APS-C, iar captura sa UHD 4K arata excelent, de asemenea. Camera utilizeaza functia Depth a Panasonic din sistemul Defocus AF, care este onorabil la capitolul viteza si urmarire a subiectului.
Oricat de mult ne-ar placea vizoarele electronice, cel al acestei camere utilizeaza tehnologia secventiala care poate duce la un efect de color tearing deranjant. De asemenea, raportul 16:9 al imaginii este unul incomod pentru pozele statice.
Durata de viata a bateriei este rezonabila, dar sub media clasei din care face parte camera.
Sony A5100 w/Obiectiv 16-50 mm
Pret: de la 2869 lei
E greu de crezut, insa la 5 ani de la lansare Sony inca mai produce camera sa A5100 Mirrorless. Camera compacta Sony A5100 este o alegere buna pentru cei care nu au un buget foarte mare, dar care cauta o experienta de tipul punct ochit, punct lovit, dar cu lentile intersanjabile.
Camera nu beneficiaza de imbunatatiri in ceea ce priveste calitatea video, autofocus sau in ceea ce priveste culorile JPEG, care au aparut la camerele Sony mai noi, ceea ce inseamna ca nu vei avea parte cu aceasta camera de excelenta caracteristica Eye AF.
A5100 are un senzor 24 MP APS-C si un sistem AF hibrid, inca receptiv.
A5100 dispune de un touchscreen LCD prietenos cu cei care isi doresc camera si pentru selfie-uri, fiind si rabatabil, insa nu are vizor. Inregistrarea video este Full HD, si in plus camera dispune de conexiune wifi, pentru aplicatii pe care le poti descarca direct in camera.
Sony A6000 w/Obiectiv 16-50 mm
Pret: de la 2499 lei
Sony A6000 este una dintre cele mai bine vandute camere cu obiectiv detasabil din toate timpurile, si exista si motive pentru asta! Are o calitate excelenta a imaginii, un sistem de focalizare automata extrem de sigur, sistem burst shooting de 11 pfs si un vizor OLED foarte precis. A6000 este o optiune mai buna decat A5100 pentru pasionatii de fotografie, avand butoane dual control. Dezamagitor, insa, nu dispune de touchscreen. Precede caracteristici precum 4K video si caracteristica excelenta Eye AG, a celor de la Sony, precum si imbunatatirile la nivel de interfata si culoare JPEG.
Inregistreaza video Full HD, ofera conexiune Wifi si poate descarca aplicatii care adauga caracteristici in plus camerei.
Trebuie subliniat, in final, ca gama de obiective APS-C a celor de la Sony este relativ mica si scumpa comparativ cu alte branduri Mirrorless.
Sony A7 II
Pret: de la 4999 lei (corpul aparatului)
Sony A7 este o camera mirrorless full-frame care in prezent se vinde la un pret extrem de mic. Are un sistem incorporat de stabilizare a imaginii, un senzor de 24 MP, sistem de focalizare automata rezonabil de rapid si captare video Full HD.
Camera are un corp relativ dur si, cu unele etanseizari pentru rezistenta la diferite conditii meteo, un EVF de rezolutie mare si ecran LCD non-touch, rabatabil. Nu dispune, insa, de imbunatatirile ulterioare pe care Sony le-a facut la ultimele sale modele in ceea ce priveste culoarea JPEG, autofocalizarea si interfata pentru utilizator.
Imaginile au o rezolutie foarte buna si un interval dinamic raw excelent, desi A7 II se chinuie putin la ISO-uri mari. Unii utilizatori pot avea senzatia ca butoanele si selectoarele sunt prea mici, asa ca e bine sa incerci aparatul personal inainte de a-l cumpara.
Nikon D750
Pret: de la 5999 lei (corpul aparatului)
In ciuda faptului ca a fost lansat in 2014, D750 este in continuare unul dintre cele mai atractive DSLR-uri full-frame de pe piata si un deal incredibil, pentru ca se apropie de al cincilea an de productie.
Senzorul de 24 MP al lui D750 produce imagini foarte frumoase chiar si la ISO-uri mari si o are un interval dinamic suficient. Sistemul sau de focalizare automata urmareste subiectii cu usurinta, desi bufferul camerei se umple rapid atunci cand incepe sa pozeze in rafala.
Corpul lui D750 este compact pentru un DSLR full-frame si are un vizor optic gigant, un ecran LCD non touch rabatabil, de 3.2 inchi, blitz incorporat, sloturi de card SD si conexiune Wi-Fi. Poate face si inregistrari video HD de calitate buna, desi performanta autofocalizarii pe video si live este atinsa doar pentru subiectii statici.
Durata de viata a bateriei, pe de alta parte, este exceptionala.