Cercetarile arata ca imbunatatirea nivelului de Omega-3 la inceputul varstei a doua poate oferi cele mai bune rezultate pentru reducerea pe termen lung a riscului de declin cognitiv asociat cu inaintarea in varsta.
Un studiu recent a descoperit existenta unei legaturi intre nivelul de Omega-3 din sange si functia cognitiva la subiectii de varsta mijlocie. In cadrul studiului, cercetatorii au folosit participanti din cohortele Generatia a Treia si Omni 2 ale studiului Framingham Heart Study, aflati la a doua examinare. Aceste cohorte sunt formate din 2183 de participanti fara dementa si care nu au suferit niciun accident vascular cerebral, cu o varsta medie de 46 de ani.
Cercetatorii au masurat concentratiile de acid docosahexaenoic (DHA) si acid eicosapentaenoic (EPA) folosind cromatografia de gaze, au calculat indicele Omega-3, apoi au folosit modele de regresie liniara pentru a asocia concentratiile de acizi grasi Omega-3 cu evaluarile RMN ale creierului (volumul cerebral total, volumul materiei cenusii, volumul hipocampului si volumul de hiperintesitate al substantei albe) si cu evaluarea functiei cognitive (de exemplu, memoria episodica, viteza de procesare, functia executiva si rationamentul abstract).
Au fost testate, de asemenea, si interactiunile dintre nivelul acizilor grasi Omega-3 si genotipul APOE (purtator e4 versus non-purtator) – un factor genetic de risc pentru dementa si Alzheimer – pe RMN si rezultatele cognitive.
Potrivit rezultatelor, concentratiile mai mari de DHA sau un indice Omega-3 mai mare au fost asociate cu un volum mai mari al hipocampului la non-purtatorii APOE-e4, in timp ce concentratiile mai mari de EPA au fost asociate cu un rationament abstract mai bun la purtatorii APOE-e4. In plus, nivelurile mai ridicate ale tuturor predictorilor omega-3 au fost asociate cu o sarcina mai mica a hiperintensitatii substantei albe, dar numai la purtatorii APOE-e4.
„Rezultatele acestui studiu arata ca nivelurile scazute ale DHA in globulele rosii sunt asociate cu volume mai mici ale creierului si cu un model „vascular” de afectare cognitiva, chiar si la persoanele fara dementa clinica. Acest lucru sugereaza ca interventia precoce si mentinerea unui indice optim al acizilor grasi Omega-3 (8% sau mai mare) ar putea juca un rol important in prevenirea declinului cognitiv, precum si in prevenirea dementei si a bolii Alzheimer pe termen lung”, a comentat William S. Harris, PhD, FACN, presedintele Institutului de Cercetare a Acizilor Grasi (FARI), unul dintre autorii studiului.
Din punct de vedere istoric, rezultatele studiilor bazate pe interventii in dieta care utilizeaza Omega-3 EPA si DHA au fost inconsecvente, in ciuda faptului ca in studiile experimentale si populationale au fost observate conexiuni benefice pentru rezultatele legate de sanatatea cerebrala. Cercetatorii sunt de parere ca explicatia ar putea fi aceea ca interventiile alimentare sunt efectuate prea tarziu pentru ca la subiectii simptomatici sa mai apara imbunatatiri semnificative. Prin urmare, acizii grasi Omega-3 ar putea fi cei mai benefici pentru mentinerea sanatatii creierului incepand cu varsta a doua.