O echipa de cercetatori de la Institutul de Cercetare a Energiei Solare din Singapore, condusa de Carlos Rodriguez Gallegos, a avut ideea de a combina doua abordari ale panourilor solare pentru a vedea daca pot stimula cantitatea de energie colectata.
Cele doua tipuri de panouri – panourile solare care se inclina in functie de pozitia soarelui si panourile solare cu doua fete – exista deja independent, ambele functionand mai bine decat panourile solare standard. Insa echipa a speculat ca panourile solare cu doua fete care urmaresc soarele ar trebui sa fie si mai bune. Si chiar au fost! Acestea au produs cu 35-40% mai multa energie si au redus cu 16% costul mediu al electricitatii pentru consumatori.
Un panou solar standard este montat cu o orientare fixa si poate absorbi numai lumina solara care vine de sus. Panourile solare cu doua fete sunt montate si ele cu o directie fixa, insa pot absorbi lumina solara care vine de sus si din spate – ceea ce inseamna ca absorb si energia care este reflectata de catre pamant. Cat despre panourile solare care urmaresc soarele, ele sunt de doua tipuri – cele cu o singura axa si cele cu doua axe. Prima urmareste soarele pe toata durata zilei, miscandu-se de la est la vest, in timp ce a doua varianta urmareste soarele si pe toata durata anului, schimbandu-si pozitia in functie de zi si de anotimp.
Pentru ca obiectivul panourilor solare este acela de a absorbi cat mai multa energie cu putinta, este evident de ce modulele cu doua fete si cele care isi schimba pozitia functioneaza mai bine. Panourile cu doua fete cu o singura axa vor produce cu 35% mai muta energie, in timp ce panourile cu doua fete cu doua axe produc cu 40% mai multa energie, potrivit analizei echipei, efectuata cu ajutorul instrumentului numit Sistemul de Energie Radianta al Pamantului, precum si pe baza datelor meteorologice globale de la NASA.
“Acest lucru inseamna ca investitia in sistemele bifaciale si de urmarire ar trebui sa fie un pariu mai sigur pentru viitorul previzibil” a spus Carlos Rodriguez Gallego.
Si desi modelele care combina cele doua tehnologii nu sunt inca disponibile la scara larga pentru uz comercial, expertii in energie solara estimeaza ca acest lucru se va schimba in curand.
Panourile ofera avantaje economice si energetice semnificative, economisind banii tuturor si generand mai multa electricitate in acelasi spatiu. Ele sunt optiunea evidenta!
Cel mai mare dezvoltator de energie solara din Europa, Lightsource BP, a facut deja un pas in acest sens, incepand folosirea exclusiva de panouri solare bifaciale dupa ce un proiect pilot derulat in 2018 in Irlanda de Nord a functionat remarcabil. Cu toate acestea, panourile lor nu urmaresc pozitia soarelui.
Intre timp, oamenii de stiinta incearca sa inteleaga cum pot stimula eficienta panourilor solare facandu-le sa absoarba un spectru de lumina mai mare.
O echipa de oameni de stiinta de la Institutul Regal de Tehnologie KTH din Suedia a dezvoltat un strat de film nanotech ce imbunatateste eficienta panourilor cu 10-25% permitandu-le sa absoarba si razele infrarosu. Filmul poate fi aplicat in strat deasupra oricarei celule solare. Imagineaza-ti cum ar fi daca panourile cu doua fete care urmaresc soarele ar putea fi imbunatatite si mai mult prin aplicarea filmului nanotech!
Sursa: https://www.intelligentliving.co/sun-tracking-double-sided-solar-panels/