Unul dintre cei mai fideli parteneri ai omului este reprezentat de caine, un animal de companie jucaus si plin de energie care ne infrumuseteaza starea zi dupa zi. Indiferent ca sunt de talie mica, medie sau mare, cateii necesita zilnic plimbari in natura sau in aer liber, in general pentru a se putea relaxa si consuma energia.
Partenerii nostri necuvantatori au nevoie, pentru a se desfasura corespunzator in timpul plimbarii, de o imbracaminte adecvata care sa le protejeze blanita de intemperii dar si de o botnita caini pentru a evita contactul violent cu alte patrupede sau chiar cu oameni. Unele animalute pot fi extrem de stresate atunci cand sunt in public si observa multimi de oameni in jurul lor.
Anxietatea este indepartata doar prin plimbari treptate si contacte regulate cu alte persoane in vederea adaptatarii. Insa, oricat de prietenos este catelul tau acasa sau cu persoanele din jur, botnita poate fi o solutie ideala de preventie intr-o paleta larga de situatii. In cadrul acestui articol va explicam importanta utilizarii botnitei pentru caini atunci cand se realizeaza plimbari cu patrupedul in zonele publice si mai ales, cum puteti evita o tensionare precoce a acestuia.
Alege dimensiunea potrivita
Ca o comandati din mediul online sau o achizitionati din magazinele fizice, botnita trebuie sa se plieze perfect pe conformatia capului patrupedului tau. Deoarece purtarea acesteia in spatii publice este obligatorie, cainele trebuie sa treaca printr-un proces de acomodare inca din primele luni de viata.
La fel ca in cazul oamenilor, obisnuirea de puiut a cainelui cu botnita se realizeaza mult mai usor daca acesta intelege procesul de purtare ca o joaca. In acest caz, atitudinea stapanului este esentiala pentru o obisnuire cat mai rapida.
Specialistii recomanda ca initial, primele purtari sa se realizeze cu o botnita fina ca si material, usoara si care poate fi purtata fara a crea un mare disconfort. Ulterior, se poate trece treptat la botnite cu un nivel de duritate mai mare, mai compacte si care sa ofere un nivel ridicat de securitate celor din jur.
Familiarizarea cu botnita – o simpla distractie
Fiindca repetitia este mama invataturii, la fel si in cazul patrupedului obisnuinta trebuie sa se transforme intr-o activitate normala zi dupa zi. Nu trebuie sa impuneti cainelui purtarea pentru ca acesta va simti instant repulsie.
Oferiti patrupedului botnita, lasati-o sa o studieze si sa se adapteze cu aceasta initial ca un obiect de activitate. In acelasi timp, cu cat observati ca acesta prezinta un mai mare interes pentru ea, incercati sa-i oferiti mici recompense, fie mangaieri, fie biscuiti special conceputi pentru consumul acestora. Ulterior, dupa ce cainele s-a obisnuit cu prezenta acestui obiect in propria proximitate, realizati scurte exercitii de acomodare.
Chiar daca initial va prezenta o repulsie in purtare, exercitiile pe distante scurte vor fi benefice si implicit, vor fi drumul inspre o acomodare totala. Un element cu totul important in ceea ce priveste botnita este calitate acesteia. Desi trebuie sa fie confectionate din materiale puternice care sa prezinte stabilitate, interferenta materialului de pe interior cu blana si pielea cainelui nu trebuie sa-i provoace acestuia rani sau alte tipuri de neplaceri.