Acest site folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți și personaliza experiența și pentru a afișa reclame. De asemenea, utilizam cookie-uri de la terți precum Google Adsense, Google Analytics, Youtube. Prin utilizarea site-ului, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. 

Cum să alegi o rasnita cafea potrivită: Sfaturi și recomandări

O cafea bună se va obţine întotdeauna din boabe de cafea originale, proaspăt râşnite. Rasnita cafea este unealtă perfectă pentru măcinarea boabelor de cafea atât cât să rezulte o textură apropiată de cea ideală. Cafeaua proaspăt râşnită are o savoare mai intensă, parcă şi gustul este mai bun dacă ai întotdeauna cafea râşnită la o râşniţă modernă.

Râşnitele pot fi manuale, se acţionează o pârghie simplă şi se roteşte un ansamblu de roţi dinţate în interior, electrice, cu viteze diferite, măcinare cafea în diferite mărimi. Putem avea şi râşnite cu lame rotative, cu discuri de măcinare, măcinare reglabilă, graduală. Cu ajutorul râşnitelor de cafea obţii o granulaţie suficient de mare sau de fină în aşa fel încât să scoţi în evidenţă toate nuanţele şi calităţile cafelei alese, adaptate stilului tău.

Cum să alegi o rasnita cafea potrivită? 

Iată cele mai bune sfaturi și recomandări de la specialişti:

  • Dimensiunea cafelei măcinate – metoda de procesare a cafelei îţi va indica şi dimensiunea cafelei măcinate. Înainte să investeşti în râşniţă caută informaţii despre cât de fin sau de grosier va macina cafeaua şi vezi dacă metodă de pregătire a cafelei permite un anumit tip de „mărime” a cafelei măcinate;
  • Tipul de raşniţă – contează foarte mult. Dacă vrei o rasnita cafea rapidă şi eficientă, care să ţi pregătească o cafea boabe şi să macine bine boabele îţi cumperi râşnite electrice. Dacă vrei să pregăteşti cafeaua în mod clasic şi să râşneşti tu îţi cumperi râşnitele manuale;
  • Setările – sunt foarte importante. Cu cât mai multe, cu atât mai bine. Trebuie să poţi alege cât de fin râşneşti cafeaua, cât de fină este cafeaua măcinată, cât de repede se macină cafeaua. Şi funcţia de autocurăţare a mecanismului sau cea de măcinare turbo şi râşnire imediată sau adaptare în funcţie de consistenţa boabelor de cafea va fi importantă;
  • Capacitatea – trebuie să fie cât mai mare. Unele râşnite permit măcinarea cafelei boabe cât pentru 12 cafeluţe, altele pot să aibă mai puţină cafea boabe în compartimentul de măcinare. Dacă vrei să faci cafea mai multă este bine să alegi cea mai mare capacitate posibilă de râşnire. Varianta care te lasă să alegi câtă cafea să macină în funcţie de câte ceşti de cafea vrei este cea mai bună şi cea mai eficientă;
  • Viteza de râşnire a cafelei boabe – exprimată în RPM. Ai nevoie de râşnite care nu se încălzesc tare, nu prea puternice, ca să nu te trezeşti cu o cafea amară de la căldură excesivă. Viteză trebuie să fi reglabilă sau să se regleze automat în funcţie de nişte programe presetate;
  • Mărimea produsului – ţine cont de spaţiul unde vei ţine râşnita şi când o foloseşti, dar şi când nu mai ai nevoie de ea. Preferă râşnitele cu design compact, pe care le poţi pune unde vrei tu. Modelele cu lame sunt mai micuţe şi se pot depozita şi în dulapuri;

Descoperă calitatea autentică a cafelei măcinate cu o rasnita cafea de ultimă generație

Alte sfaturi pentru alegerea unei rasnite pentru cafea

  • Zgomotul – cele cu lame circulare sunt cele mai zgomotoase, însă depinde mult de ce cafea râşneşti, ce fel de programe ai, ce vrei să obţii. Oricum râşnita va face zgomot, nu ai cum să nu ai ceva zgomot pentru că este un motor, este un proces mecanic de râşnire, boabele sunt tari şi ele;
  • Materialul din care este fabricată raşniţa – alege doar materiale de calitate, oţel inoxidabil la piesele mobile, construcţie din ceramică, plastic de calitate pe afară, chiar şi sticlă la exterior. Aşa vei întreţine uşor râşnita şi nu vei avea probleme cu mentenanţa şi cu igiena ei;
  • Curăţarea produsului – cât de repede o poţi curăţa după folosire şi cât de repede pot să o foloseşti iarăşi. Este bine să alegi modele ce se pot demonta şi monta uşor şi să ai râşnite de cafea pe care le poţi spăla fără probleme simplu şi rapid;
  • Estetica – cât de bine arată rasnita de cafea, se poate integra în decorul din bucătărie, ce culoare are, ce formă are şi dacă arată bine în general;
  • Puterea motorului – o râşnită bună are 100-400 waţi, ceea ce înseamnă că motorul este puternic şi te ajuta să râşneşti rapid orice tip de cafea boabe. Alege râşnite care nu au motoare ce se încing rapid şi au mereu nevoie de momente de respiro;
  • Calitatea construcţiei – alegi râşnitele care au o construcţie solidă, care rezistă la uzură şi care permit folosirea în siguranţă în timpul râşnirii. Te fereşti de construcţiile slabe, de construcţiile care au probleme, de râşnite cu îmbinări care nu par a fi deloc sigure;
  • Simplitatea folosirii râşnitei de cafea – vei avea nevoie de râşnite care se folosesc simplu, cu puţine butoane, dar multe funcţii, cu ecran tactil şi cu funcţii smart ca să faci cât mai puţine lucruri când va fi nevoie să interacţionezi cu produsul. Optează de fiecare dată pentru râşnite moderne, cu manuale de utilizare, prezentări video de la producător cât mai clare ca să te descurci de minune cu ele. Nu uita că o râşniţă trebuie să fie cât mai uşor de utilizat oricând şi să nu stai prea mult pe gânduri când ai ceva de făcut cu ea;
  • Mentenanţa – cât de uşor se poate repara râşnita la nevoie, o repari şi acasă, ai manuale de depanare la ea? Chiar dacă iei o rasnita cafea mai scumpă asta nu înseamnă că nu vei avea probleme cu ea când mai îmbătrâneşte, aşa că trebuie să fii pregătit să repari orice acasă şi să eviţi cât mai mult mersul în service. Modelele moderne de râşnite se pot desface relativ uşor, aşa că pe ele le vei cumpăra dacă vrei să poţi remedia problemele minore ce mai apar între timp.
By Sergiu Macicasan

Lasă un răspuns

You May Also Like

  • Istoria brandului Jaguar

  • Ce temperatură ar trebui să ai în birou?

  • Cum poți aranja mesele pentru petreceri?

  • De ce să alegi pantofi cu talpă comodă