Ti-a trecut macar vreodata prin gand ideea de a deveni parinte? Ai simtit cumva nevoia sa ai langa tine un mic sufletel caruia sa ii poti oferi toata dragostea si toata grija ta? Din pacate, foarte multe cupluri au avut exact aceleasi ganduri, dar diagnosticul de infertilitate le-a frant aripile si le-a spulberat visurile, probabil cel mai mare vis. Poate si tu, la randul tau, ai de a face cu acest diagnostic crunt.
Desi nu este deloc un lucru prea usor de acceptat, ceea ce trebuie sa stii este ca tehnologia evolueaza pe zi ce trece. Cele mai mari progrese sunt, bineinteles, observate in domeniul medical. Astfel, chiar daca tu sau partenerul tau, sau chiar amandoi, va confruntati cu infertilitatea, aflati ca exista o varianta care va poate transforma visul in realitate.
Inseminarea artificiala – ce este si de ce sa o alegi?
Daca numeroasele tale incercari nu au dat roade, atunci este vremea sa consulti un medic ginecolog. In urma unei consultatii, acesta va descoperi cauza problemei tale si iti va recomanda cea mai buna alternativa, in functie de nevoile organismului tau. O procedura care pare sa castige tot mai mult atentia oamenilor este inseminarea artificiala. O inseminare artificială – denumita si ,,inseminare intrauterina” reprezinta introducerea spermei pacientului masculin direct in uterul pacientei de sex feminin, prin intermediul unui tub de plastic foarte subtire. Aceasta procedura medicala creste substantial sansele cuplului de a avea un copil.
Inseminarea artificiala este utila in multiple cazuri: daca pacienta prezinta anomalii la nivelul mucusului prezent in colul uterin; daca barbatul produce anticorpi care impedica buna functionalitate a spermei; daca exista anumite patologii la nivelul organelor genitale atat masculine, cat si feminine; daca partenerii sunt nevoiti sa stea despartiti perioade lungi de timp, iar raporturile sexuale nu pot fi intretinute in perioada de fertilitate lunara maxima; unul din parteneri sau ambii au fost diagnosticati cu infertilitate.
Inseminarea este o metoda cat se poate de sigura si care nu va dauna in niciun fel organismului pacientei. Exista cateva modalitati prin care medicul poate efectua aceasta procedura. Prima, si cea mai simpla, este injectarea unei doze de sperma direct in vaginul pacientei. Procedura poate fi efectuata chiar de acasa, insa medicii nu o recomanda intotdeauna. Sansele de a obtine o sarcina mult dorita sunt considerabil mai mici prin utilizarea acestei metode.
O alta varianta mult mai sigura este cea utilizarii spermei, care a fost impartita in doua recipiente distincte. Primul recipient va contine prima parte a ejacularii, care contine de regula mai multi spermatozoizi, iar restul va fi depozitat in cel de-al doilea recipient. Prima cantitate recoltata va fi cea utilizata in procesul inseminarii. Inseminarea va fi efectuata in perioada de ovulatiei sau imediat dupa aceasta.
Rata de succes a inseminarii artificiale depinde de mai multi factori. In principal, cauza infertilitatii constituie un factor major. Apoi, si varsta conteaza la fel de mult. Dupa varsta de 35 de ani, sansele obtinerii unei sarcini scad considerabil. In general, 10-15% dintre pacienti obtin rezultatul dorit, insa se estimeaza ca sansele cresc cu pana la 50% dupa a 4-a incercare.
Solutii exista, asa ca nu lasa pe maine ce poti face astazi. Programeaza-te cat mai repede la un consult ai asculta recomandarile medicului. Visul tau este acum cu un pas mai aproape sa devina realitate.