Iaurtul de casă este un desert sănătos și gustos, a cărui compoziție include doar ingrediente naturale testate. Vom vorbi astăzi despre beneficiile pentru sănătate ale iaurtului de casă și despre principalele sale ingrediente.
Studiind problema îmbătrânirii, celebrul biolog, leaureat al premiului Nobel, I.I. Mechnikov a remarcat că, dintre toate țările pe care le-a studiat, cel mai mare număr de oameni care se apropiau de vârsta de 100 de ani, locuia în Bulgaria. Conform cercetărilor sale, locuitorii acestei țări au utilizat in alimentia zilnica așa-numitul „Lapte acru bulgar”. Culturile de iaurt continute in acest lapte acru au un efect de vindecare asupra microflorei intestinale si asupra organismului in ansamblu.
Ilia Ilici Mecinikov a fost microbiolog, imunolog, anatomist și zoolog rus, din tată de origine român – moldovean și evreu după mamă, cunoscut pentru pionierat în cercetări în domeniul sistemului imunitar și pentru descoperirea tratamentului holerei, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină (1908) pentru cercetările sale în domeniul fagocitozei.
Culturile de iaurt Lactobacillus bulgaricus și Streptococcus thermophilus sunt un agent de dospire, unul dintre componentele cheie ale iaurtului sănătos. Doar iaurtul care conține această drojdie este considerat “adevarat”. Cu toate acestea, în zilele noastre, pe lângă sau în locul acestor bacterii din iaurt, se folosesc și alte bacterii, care sunt și utile, dar după fermentarea laptelui, acestea pot muri, iar iaurtul nu va mai fi „în viață”.
Deci, baza iaurtului este: laptele sterilizat, streptococul lactic termofil și bacilul bulgar. Ca orice produs lactat fermentat, iaurtul se obtine prin introducerea de bacterii in lapte, care in anumite conditii fermenteaza zaharul din lapte, conferind produsului consistenta, gust si culoare caracteristice.
Care sunt caracteristicile iaurtului natural de casă?
1. Nu conține conservanți, stabilizatori și aditivi similari, care sunt prezenți în cantități uriașe în toate iaurturile disponibile comercial.
2. Conține doar starters de iaurt natural.
3. Consistența și conținutul caloric al iaurtului pot fi modificate prin modificarea conținutului de grăsime al laptelui.
4. Zahărul poate fi înlocuit cu sirop de arțar, miere, suc.
5. Se pot adauga nuci, fructe uscate, musli.
Beneficiile iaurtului de casă
- normalizează microflora intestinală , stimulează procesele metabolice;
- îmbunătățește activitatea sistemului digestiv;
- distruge bacteriile patogene din intestine, oprește procesele putrefactive;
- îmbunătățește procesele de asimilare a calciului, fierului, aminoacizilor și vitaminelor;
- întărește apărarea organismului.
Datorită muncii bacteriilor care fermentează lactoza, iaurtul este mai ușor de digerat decât laptele. Prin urmare, cei cu alergie la proteinele din lapte sau intoleranță la lactoză pot folosi iaurt.
Cum să faci iaurt natural de casă
A face iaurt natural acasă nu este atât de dificil pe cât ar părea.
Pentru a pregăti iaurt acasă, veți avea nevoie de:
1. Starter. Îl poți cumpăra la o farmacie sau în magazinele naturiste specializate. Nu utilizați iaurt cumpărat din magazin ca starter (chiar dacă nu conține aditivi) – excesul de microfloră conținut în acesta poate dăuna starterului din iaurtul dvs. Un starter adevărat conține Lactobacillus bulgaricus și Streptococcus thermophilus.
2. Lapte. Alegeți lapte pasteurizat sau ultrapasteurizat (dar nu sterilizat) lapte cu termen de valabilitate scurt. Laptele poate fi de vacă, de capră, de oaie sau de soia.
3. O tigaie (dar nu emailata!) cu fundul gros – pentru incalzirea laptelui.
4. Thermos sau aparat de iaurt.
Prepararea iaurtului
1. Aduceți 200 ml de lapte la fierbere, apoi răciți la 45 de grade.
2. Adăugați 1 linguriță de starter la acest lapte. Se dospește și se agită puțin (drojdia trebuie să se dizolve bine în lapte).
3. Adăugați laptele acrișor la laptele rămas (atât cât doriți să obțineți iaurt).
4. Turnați amestecul rezultat într-un termos sau într-un aparat de iaurt (sterilizați aparatul înainte!). Așezați recipientul într-un loc cald: acoperiți-l cu o pătură caldă sau puneți-l lângă calorifer (iarna). Procesul de fermentare durează 6-8 ore la o temperatură de 42-45 de grade Celsius. Amintiți-vă: cu cât iaurtul fermentează mai mult, cu atât va fi mai acru. În acest timp, recipientul nu poate fi deschis, agitat sau amestecat.
5. Pentru a finaliza procesul de fermentare, iaurtul trebuie răcit: puneți-l la frigider pentru cel puțin 4 ore. Datorită acestui fapt, iaurtul nu numai că va fi mai dens și mai moale, dar iși va crește durata de valabilitate.
Câteva sfaturi pentru a face iaurt de casă
1. Puteți diversifica iaurtul adăugând fructe, gem, nuci, fructe uscate, ciocolată, muesli etc. Cel mai bine este să faceți acest lucru fie la sfârșitul procesului de fermentație, adică înainte de răcire, fie să le adăugați direct în iaurt, inainte de servire. În caz contrar, bacteriile din iaurt vor începe să fermenteze fructoza, nu zahărul din lapte și lactoza.
2. Pentru a prepara iaurt cremos (gras), folosiți lapte gras și adăugați-i smântână industrială (tratată termic) imediat înainte de fermentare.
3. Puteți obține iaurt dens și gros în următoarele moduri:
- inainte de racire se adauga pectina sau agar-agar in iaurtul finit;
- adauga cateva linguri de lapte uscat in lapte inainte de dospit;
- se adauga amidon de porumb (1 lingurita per pahar) in iaurtul finit.
Amintiți-vă : iaurtul de casă poate fi păstrat la frigider nu mai mult de o săptămână, iar starterul – nu mai mult de două săptămâni.