Materialul aluminiu face ca rulouri exterioare din aluminiu aplicat sa fie foarte rezistente la intemperii. Ofera o buna izolare termica si fonica, iar protectia impotriva efractiei este perfecta, de asemenea, de aceea acest material este excelent! Merita costul suplimentar pentru rulouri exterioare din aluminiu aplicat in loc de cele din plastic? Multi experti in constructii raspund la aceasta intrebare cu un “da” rasunator, deoarece aluminiul ofera o serie intreaga de avantaje de care trebuie sa va lipsiti in cazul obloanelor rulante din PVC.
Testele de temperatura vorbesc in mod clar in favoarea aluminiului
Cat de bun este aluminiul in ceea ce priveste izolarea termica este dovedit in mod impresionant de un test de temperatura efectuat in 2009 la Centrul de testare a elementelor de constructie din Rosenheim, in care a fost simulata situatia climatica dintr-o sera. Daca soarele straluceste asupra verandei timp de o zi, fara protectie pentru obloanele rulante, caldura din interiorul verandei ajunge la 38 de grade si mai mult.
In aceleasi conditii, oblonul rulant din aluminiu testat de la Schanz (profil complet) a mentinut temperatura la un nivel confortabil de 22 °C (la o temperatura initiala de 20 °C). Aceasta temperatura a crescut doar cu 0,5 °C atunci cand fiecare a treia lamela a oblonului rulou avea o sina de lumina Select-Profile care asigura lumina zilei! Bineinteles, obloanele rulante din aluminiu au acest efect pozitiv asupra climatului din incapere nu numai in sera, ci in orice alta incapere ale carei ferestre si usi sunt echipate cu ele.
Durabile, robuste si atractive
Cu toate acestea, obloanele rulante din aluminiu nu sunt impresionante doar datorita protectiei excelente impotriva supraincalzirii, ci ofera, de asemenea, o foarte buna protectie impotriva intemperiilor, ceea ce devine din ce in ce mai important avand in vedere schimbarile climatice. Furtunile, ploile abundente si grindina supun obloanele rulante la mari eforturi, la care metalul face fata excellent. Materialul este mult mai stabil decat PVC-ul, ceea ce prezinta avantaje si in ceea ce priveste protectia impotriva efractiei.
Spre deosebire de modelele din plastic, obloanele rulante din aluminiu, care au un dispozitiv anti-leviere, sunt foarte greu de deschis din exterior. De asemenea, aluminiul ofera avantaje in ceea ce priveste optiunile de design. Produsele realizate din acest material de inalta calitate pot fi acoperite cu pulbere in orice culoare posibila.
In cazul PVC-ului, pe de alta parte, alegerea culorilor este limitata. In plus, plasticul este mult mai putin rezistent la culoare decat aluminiul, ceea ce devine adesea neatractiv doar la cativa ani dupa ce au fost instalate obloanele rulante.
Usor de intretinut, rezistente la foc si reciclabile
Aluminiul puncteaza si in ceea ce priveste usurinta de intretinere: poate fi curatat mult mai usor si fara agenti speciali decat PVC-ul. Un alt avantaj adesea subestimat al metalului usor este rezistenta sa la foc. Aluminiul nu este inflamabil si are o temperatura de topire de peste 600 °C. Materialul puncteaza si in ceea ce priveste protectia mediului. Acesta poate fi reciclat in totalitate, necesitand doar cinci procente din energia necesara pentru a produce aceeasi cantitate de aluminiu de la zero.
Ce este malaria si de ce este important sa te protejezi de insecte?
Deoarece parazitul malariei se gaseste in globulele rosii ale unei persoane infectate, malaria poate fi transmisa si prin transfuzie de sange, transplant de organe sau utilizarea in comun a ace sau seringi contaminate cu sange. Malaria se poate transmite si de la o mama la copilul ei nenascut inainte sau in timpul nasterii (malaria „congenitala”).
Malaria nu se transmite de la o persoana la alta ca o raceala sau gripa si nu poate fi transmisa sexual. Nu puteti obtine malarie din contactul obisnuit cu persoane infectate cu malarie, cum ar fi stand langa cineva care are malarie.
Oricine se poate imbolnavi de malarie. Cele mai multe cazuri apar la oameni care locuiesc in tari cu transmitere a malariei. Oamenii din tarile fara malarie se pot infecta atunci cand calatoresc in tari cu malarie sau printr-o transfuzie de sange (desi acest lucru este foarte rar). De asemenea, o mama infectata poate transmite malaria copilului ei inainte sau in timpul nasterii.
Plasmodium falciparum este tipul de malarie care provoaca cel mai adesea malarie severa si care pune viata in pericol; acest parazit este foarte comun in multe tari din Africa la sud de desertul Sahara. Persoanele care sunt puternic expuse la muscaturile tantarilor infectati cu P. falciparum sunt cele mai expuse riscului de a muri din cauza malariei. Oamenii care au imunitate redusa sau deloc la malarie, cum ar fi copiii mici si femeile insarcinate sau calatorii care vin din zone fara malarie, au sanse mai mari sa se imbolnaveasca si sa moara. Oamenii saraci care traiesc in zonele rurale, care nu au acces la asistenta medicala, sunt expusi unui risc mai mare pentru aceasta boala. Ca urmare a tuturor acestor factori, se estimeaza ca 90% din decesele cauzate de malarie au loc in Africa de sud de Sahara; majoritatea acestor decese apar la copii sub 5 ani.