Într-o bucătărie profesională, cum este în cazul unui restaurant, un cuptor convectie este un avantaj imens pentru bucătar și pentru ajutorul de bucătar. Mâncarea este preparată mult mai repede, cuptorul este durabil pe o perioadă lungă de timp, mentenanța este corespunzătoare, iar diversitatea meniului crește semnificativ.
Acesta are beneficii și avantaje de care bucătarul poate să profite pentru pregătirea unor preparate delicioase și realizate la timp pentru servire. Acestea sunt mult mai calitative din punctul de vedere al eficienței lor decât cuptoarele tradiționale, iar acestea au devenit mult mai cunoscute în decursul anilor pentru eficacitatea lor în bucătărie.
Cuptorul cu convecție funcționează cu ajutorul circulației în interiorul cuptorului a unui curent de aer cald. Cuptoarele tradiționale, transferă căldura cu ajutorul conductivității, în timp ce cuptoarele mult mai avansate, cum sunt cele cu convecție, folosesc un ventilator pentru transferul aerului cald uniformizat în interiorul cuptorului pentru a prepara alimentele corespunzător.
Prin acest proces de circulație al aerului cald, alimentele sunt preparate într-un timp mult mai scurt, uniforme din punct de vedere gastronomic, estetic, și nu este nevoie să rotești alimentele pentru a se prepara și pe cealaltă parte, astfel fiind mult mai ușor de găti cu ajutorul cuptorului cu convecție.
Beneficiile și avantajele unui cuptor convectie într-o bucătărie profesională
Cuptoarele cu convecție sunt cunoscute pentru beneficiile pe care acestea le aduc într-o bucătărie. Astfel, acestea sunt achiziționate pentru eficacitatea și avantajele acestora, care nu dau greș și care au o serie de beneficii mult mai mare decât cuptoarele tradiționale.
Aici vei găsi câteva beneficii și avantaje pe care cuptoarele cu conversie le oferă:
- Gătirea uniformă a alimentelor – cu ajutorul ventilatorului care se ocupă de transmiterea aerului cald, uniform în jurul preparatelor pentru ca acestea să nu fie arse sau crude. În acest fel, preparatele sunt de o calitate superioară, iar acesta este cel mai mare avantaj pe care cuptorul îl oferă.
- Timpul de preparare mai mic – datorită aerului cald care circulă uniform și corespunzător în interiorul cuptorului, nu doar că preparatele sunt pregătite corespunzător, dar acestea sunt gătite rapid.
Într-o bucătărie profesională nu ai timp de pierdut, totul trebuie să se desfășoare rapid și eficient, iar cuptorul cu convecție este potrivit pentru acest lucru.
- Economia energiei – acestea sunt construite și pentru a fi eficiente din punct de vedere energetic. Spre deosebire de cuptoarele tradiționale, acestea sunt mult mai eficiente energetic și menținând temperatura optimă pentru preparatele aflate în interiorul cuptorului.
Acest lucru conduce la protejarea mediului înconjurător și nu se mai produc emisii de carbon. Cuptoarele tradiționale sunt un factor negativ pentru mediu datorită formării emisiilor de gaze de seră care sunt toxice, dar cuptoarele convenționale vin în ajutor.
- Versatil în prepararea alimentelor – cu ajutorul acestui cuptor convectie poți găti o varietate culinară destul de largă, ceea ce poate atrage clienți noi pentru restaurant. Meniul cu această ocazie va fi mult mai divers, existând mult mai multe rețete din care aceștia au ce alege.
Prin achiziționarea acestui cuptor, poți experimenta tehnici noi de gătit pentru anumite preparate, iar experiența ta va fi mult mai diversă și complexă pe viitor.
- Timpul și temperatura precisă – cuptoarele cu convecție dispun de funcții inovative pentru setarea fixă a temperaturii sau a timpului de preparare a alimentelor. Timpul pentru prepararea mâncării poate să fie setat de către tine pentru a realiza rețetele corespunzător, iar temperatura poate să fie și ea modificată pentru a realiza preparatele uniforme.
- Întreținerea simplă a cuptorului – cuptoarele cu convecție dețin funcții simple de folosit pentru o utilizare simplă a acestora, iar materialele folosite sunt durabile și rezistente pe o perioadă îndelungată de timp.
Diversitatea în bucătăria profesională cu ajutorul cuptorului cu convecție
Pentru a prepara o diversitate de preparate mai complicate sau mai simple și pentru a putea ca bucătarul să-și inoveze tehnicile de gătit, cuptorul cu convecție este potrivit pentru acest lucru. Acesta ajută diversitatea rețetelor preparate într-o bucătărie de restaurant, datorită cererii clienților.
Aceștia au anumite preferințe, iar acelea poate nu se potrivesc cu restaurantul, așa că dacă bucătarul învață tehnici noi de gătit și rețete inovative, atragerea clienților va fi mult mai ușoară. De asemenea, cuptorul este un avantaj enorm pentru realizarea diversității meniului.
Cuptorul oferă o serie de funcții care pot să te ajute la o gamă largă de rețete pe care bucătarul vrea să le prepare, iar acest lucru făcând utilizarea cuptorului optimă.
Confortul este un alt beneficiu pe care un cuptor convectie îl oferă bucătarului. Datorită panourilor de control, cuptorul este foarte ușor de folosit și comoditatea este la un nivel destul de mare.
În momentul preparării alimentelor, cu ajutorul panoului bucătarul poate seta timpul limită pentru gătit și temperatura, iar între timp să gătească alt tip de mâncare sau să se ocupe de alte lucruri în bucătărie.
Un aspect esențial pe care unele cuptoare cu convecție le au este economisirea de spațiu. Unele dintre ele sunt proiectate pentru a nu ocupa mult spațiu în bucătărie, astfel existând mai multă flexibilitate.
În cazul unei bucătării care face parte dintr-un restaurant micuț, bucătăria are nevoie de multe echipamente care ocupă spațiu, iar orice echipament are un spațiu special alocat pentru acestea și ele trebuie să fie cât mai mici și compacte pentru a încăpea în acele spații.
Astfel, cuptorul convențional este un cuptor versatil din acest punct de vedere, prin inovațiile acestuia și prin modelele de cuptoare de acest tip care mai există. Așadar, investiția într-un cuptor convectie este o investiție pe viitor și durabilă, care eficientizează timpul în bucătăria restaurantului.