Aproximativ 75% dintre femei s-au confruntat in timpul vietii cu o infectie cu drojdie, ceea ce o face o situatie obisnuita, insa din pacate nu mai putin iritanta. Tocmai pentru ca este o afectiune obisnuita, nu ar trebui sa fie o surpriza pentru nimeni faptul ca internetul este plin de sfaturi legate de vindecarea unei infectii cu drojdie, pornind de la spalaturile cu otet si ajungand pana la aplicarea de iaurt. Multe dintre aceste sugestii nu sunt doar ineficiente, dar pot ajunge sa dauneze grav organismului. Vei afla mai jos ce spune stiinta despre remediile casnice pentru infectiile cu drojdie, care dintre ele functioneaza in mod real si care nu functioneaza.
Ce sunt infectiile cu drojdie?
O infectie cu drojdie este un tip comun de infectie fungica. Unul dintre locurile pe care le tinteste o astfel de infectie este zona genitala, ducand la dureri, mancarimi si secretii deranjante. Cele mai predispuse la astfel de infectii sunt femeile, insa si barbatii pot avea o infectie genitala cu drojdie.
Cea mai comuna cauza a acestor infectii este o drojdie numita Candida Albicans, insa exista si alte tipuri de drojdii care pot fi responsabile pentru infectii vaginale. Drojdiile sunt ciuperci microscopice, iar Candida albicans este o ciuperca prezenta in mod normal in orice vagin sanatos si tinuta sub control de alte bacterii. Exista insa si situatii in care acest echilibru poate fi perturbat de motive precum utilizarea antibioticelor si dezechilibrul hormonal (in perioada sarcinii, de pilda). Acest lucru poate conduce la o crestere in exces a drojdiilor, cauzand o infectie.
Simptomele tipice ale infectiei cu drojdie includ:
In cazul femeilor, simptomele unei infectii cu drojdie includ:
– durere;
– mancarime sau usturime in vagin sau in jurul acestuia;
– usturime la urinare;
– dureri in timpul contactului sexual
– eczema
– o secretie vaginala groasa, alba, cu aspect asemanator cu cel al branzei de vaci
– inrosire
– umflare
– fisuri sau rani ale pielii
In cazul barbatilor, simptomele sunt vizibile in varful penisului si includ:
– inrosire;
– iritare;
– mancarime;
– secretie deranjanta.
Tratamentul standard
Tratamentul tipic pentru o infectie cu drojdie este un medicament antifungic – de obicei o crema, luata fie fara reteta, fie cu reteta. Unii pacienti pot primi, de asemenea, si o doza unica de antifungic oral.
Tratamentele antifungice sub forma de creme sau ovule pot fi achizitionate din farmacii sau din mediul online si sunt foarte eficiente in tratatea infectiilor cu drojdie.
In functie de produs, tratamentul poate fi destinat uzului extern sau uzului intern si trateaza infectia cu:
– o singura aplicare;
– aplicare pe o durata de 3 zile;
– aplicarea pe parcursul unei saptamani.
Tratamentele aplicate intern vindeca mai mult de 80% din infectiile vaginale cu drojdie. Ele contin antifungice puternice numite azoli.
Pentru persoanele care prefera, insa, sa isi trateze infectia cu drojdie in mod natural, iata remediile casnice care pot functiona, dar si cele care nu functioneaza.
Remedii casnice care te pot ajuta sa tratezi infectiile cu drojdie
Remediile naturale de mai jos au fost bine studiate si exista suficiente dovezi ca pot trata in mod natural o infectie cu drojdie, acasa, sau cel putin pot scadea probabilitatea unei infectii recurente.
1. Probioticele
Unele suplimente probiotice pot oferi o solutie naturala pentru tratarea infectiei cu drojdie. Acestea sunt disponibile in farmacii sau online. Exista si marci de suplimente probiotice care vand produse special formulate pentru sanatatea aparatului reproducator feminin. Suplimentele se pot administra pe cale orala sau intra-vaginal.
Anumite tulpini de probiotice, in special Lactobacillus, confera vaginului bacterii sanatoase. Acest lucru poate ajuta la tratarea infectiilor cu drojdie si la imbunatatirea completa a sanatatii vaginale, prin restabilirea echilibrului bacteriilor din vagin.
Un studiu din 2015 publicat in BMC, realizat pe un esantion de 19 femei cu infectii recurente cu drojdie a constatat ca probioticul Lactobacillus a prevenit in mod eficient recurenta infectiei. Participantele la studiu care au folosit capsule vaginale cu Lactobacillus timp de 10 zile, pe langa medicamente, au avut parte de o rata de vindecare de 89% un an mai tarziu. In schimb, rata de vindecare pe 12 luni pentru femeile care au folosit doar medicamente a fost de 70%.
De asemenea, in cadrul unui studiu din 2012, 87% dintre femeile cu infectii cronice cu drojdie care au folosit intra-vaginal un medicament probiotic formulat special au raportat ameliorari ale simptomelor. Tratamentul a avut si un efect pe termen lung asupra drojdiei responsabile pentru infectie. In cadrul studiului, femeile au folosit cate o pastila pe noapte timp de o saptamana, dupa care au avut de administrat o pilula la trei nopti, timp de 3 saptamani. In cea de-a treia faza, pacientele au folosit tratamentul doar o data pe saptamana, in mod continuu, ca masura preventiva.
Unii dintre specialisti recomanda folosirea probioticelor ca masura preventiva si nu ca tratament exclusiv pentru infectii de acest tip.
Cateva dintre modurile simple de a integra probioticele in dieta ta, daca nu vrei sa folosesti suplimente, includ consumul mai multor alimente bogate in Lactobacillus, printre care si kombucha, varza murata si miso. Iar daca esti pentru suplimente, produsele cu probiotice care contin cel putin 1 miliard de unitati care formeaza colonii, pot fi si ele utile pentru imbunatatirea sanatatii vaginale.
2. Acidul boric
Acidul boric este o substanta sub forma de pudra cu proprietati antifungice si probiotice precum cele din familia Lactobacililor, ceea ce inseamna ca echilibreaza bacteriile din vagin, tratand astfel infectiile cu drojdie. Dovezile timpurii ale capacitatii acidului boric de a trata infectiile cu drojdie sunt promitatoare.
De exemplu, o analiza din 2011 publicata in Journal of Women’s Health a analizat 14 studii separate in care eficacitatea substantei a fost comparata cu alte noua antifungice, printre care si fluconazolul si terconazolul. Analiza a constatat ca acidul boric a vindecat intre 40% si 100% dintre paciente.
Un alt studiu sustine ca acidul boric aplicat local, impreuna cu flucitozina antifungica, trateaza cu succes aproximativ 70% dintre femei. Studiul in cauza a analizat femei cu infectii cu drojdie care nu au raspuns la tratamentele antifungice pe baza de azol.
Acidul boric se gaseste in general in farmacii, sau poate fi comandat online.
American pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) sugereaza utilizarea unei doze de 600 mg de acid boric intr-o capsula inserata intra-vaginal o data pe zi, preferabil inainte de culcare, timp de 14 zile consecutive. Inainte de a cumpara orice supozitoare, insa, stai de vorba insa cu un medic. T
Atentie la reactiile adverse la utilizarea acidului boric, care pot insemna arsuri vaginale, scurgeri apoase si inrosire vaginala. Femeilor insarcinate le sunt contraindicate supozitoarele cu acid boric, substanta fiind toxica pentru fat.
3. Iaurtul natural
Iaurtul natural, neindulcit, fara arome, contine bacterii benefice, numite probiotice. Acestea contribuie la sanatate si ajuta la restabilirea echilibrului bacteriilor si drojdiei din organism.
O analiza din 2006 a cercetarilor facute pe aceasta tema a constatat ca anumite tipuri de probiotice pot combate unele dintre drojdiile care provoaca infectiile vaginale. Desi autorii analizei au semnalat probleme in cazul mai multora dintre studii, multi subiecti sustin ca au avut parte de o ameliorare a situatiei dupa:
– Consumul de iart pe cale orala;
– Aplicarea de iaurt pe vulva din jurul vaginului;
– Introducerea iaurtului in vagin.
4. Uleiul de oregano
Majoritatea uleiului de oregano este fabricat folosind oregano comun, origanum marjoram, care nu are proprietati speciale. Cu toate acestea, uleiul de oregano este obtinut din oregano salbatic, origanum vulgare, care contine doi antifungici puternici: timol si carvacrol. Unele studii au aratat ca utilizarea uleiului de oregano salbatic a oprit sau a inhibat dezvoltarea Candida albicans. Capsulele care contin ulei de oregano pot fi introduse in vagin noaptea. Alternativ, uleiul de oregano poate fi aplicat pe un tampon care se introduce, de asemenea, in vagin.
Uleiurile esentiale trebuie amestecate cu uleiuri purtatoare inainte de utilizare si niciodata aplicate direct pe piele. Poti amesteca 3-5 picaturi de ulei esential de oregano in 30 de ml de ulei de migdale dulci, ulei de nuca de cocos incalzit sau ulei de masline. Inmoaie un tampon timp de cateva minute in acest amestec, introdu-l in vagin si schimba-l odata la 2-4 ore. Nu lasa tamponul in vagin mai mult de 6 ore. Nu uita sa testezi uleiul de oregano pe antebrat, pentru a vedea daca exista vreo alergie.
Remedii casnice care nu trateaza infectiile cu drojdie
Exista si alte remedii naturale, cu privire la care nu exista dovezi ale eficientei in tratarea la domiciliu a infectiilor cu drojdie.
1. Usturoiul
Exista voci care sustin ca usturoiul este un remediu eficient in tratarea infectiilor cu drojdie. Asta pentru ca alicina, o substanta eliberata atunci cand usturoiul proaspat este zdrobit, are proprietati antimicrobiene si antibacteriene bine cunoscute, ce pot afecta drojdiile bacteriene. Cu toate acestea, beneficiile utilizarii usturoiului nu sunt mai importante decat riscurile. Introducerea usturoiului crud in canalul vaginal nu este daunatoare doar pentru ca este un obiect strain introdus in corp, ci si pentru ca utilizarea usturoiului in acest mod poate provoca arsuri si iritarea tesuturilor din interiorul vaginului, in mod special in cazul persoanelor cu piele sensibila.
In plus, cercetarile care arata ca usturoiul este mai eficient decat alte tratamente sunt limitate. Un studiu din 2010 publicat in Jurnalul Iranian pentru Asistente Medicale si Moase a analizat efectul tratarii infectiilor cu drojdie cu o crema medicinala pe baza de usturoi si cimbru in comparatie cu folosirea unei creme vaginale tipice cu clotrimazol, o crema antifungica disponibila la farmacii, chiar si fara reteta. Crema cu usturoi a fost la fel de eficienta ca si clotrimazolul in cadrul acestui studiu, insa esantionul de populatie studiat a fost unul destul de mic, iar grupul care a utilizat tratamentul cu usturoi a raportat mai multe efecte secundare per ansamblu.
2. Uleiul de arbore de ceai
Uleiul de arbore de ceai este comercializat adesea ca o substanta naturala utila in gestionarea acneei si a altor afectiuni ale pielii. Insa exista discutii sustinute cu privire la oportunitatea utilizarii sale in infectiile cu drojdii, precum si cu privire la eficienta sa in aceste tratamente. Pe cont propriu uleiul din arbore de ceai nu va trata nicio infectie. In schimb, s-ar putea dovedi util in combinatie cu alte tratamente, in anumite cazuri.
O analiza a cercetarilor cu privire la acest ulei esential a confirmat capacitatea sa de a distruge o serie de drojdii si ciuperci. In majoritatea studiilor analizate, uleiul de arbore de ceai a fost testat pe Candida albicans, una dintre cele mai comune drojdii din infectiile vaginale.
De exemplu, un studiu din 2015 publicat in Biomedical Research International a analizat modul in care 32 de tulpini de Candida albicans rezistente la antibiotice au reactionat la uleiul de arbore de ceai. Cercetatorii au descoperit ca uleiul de arbore de ceai poate reduce nivelul de rezistenta al acestei drojdii.
Cu alte cuvinte, uleiul de arbore de ceai ar putea creste susceptibilitatea anumitor infectii cu drojdie la fluconazol – medicamentul antifungic folosit adesea pentru tratarea acestor infectii. Exista chiar cercetari care indica faptul ca o componenta a uleiului de arbore de ceai (terpinen-4-ol) imbunatateste activitatea Fluconazolului, un medicament antifungic extrem de comun, fiind astfel util in cazurile de Candida albicans rezistenta la medicamente.
Studiile au demonstrat, de asemenea, ca supozitoarele vaginale care contin ulei de arbore de ceai trateaza infectiile fungice vaginale. Unele femei vorbesc chiar despre o ameliorare in urma aplicarii de ulei de arbore de ceai diluat pe un tampon si introducerea acestuia in vagin peste noapte. Insa folosirea uleiului de arbore de ceai trebuie tratata cu maxima atentie, pentru ca substanta poate irita pielea, iar peretii vaginului sunt extrem de sensibili!
De asemenea, e posibil sa ai o alergie la uleiul de arbore de ceai. Testeaza uleiul diluat pe o suprafata de marimea unei monede de pe antebrat si, daca nu exista nicio reactie in 12 pana la 24 de ore, il poti utiliza si pe zona genitala mai sensibila.
3. Uleiul de cocos
Desi uleiul de nuca de cocos este adesea promovat ca un panaceu, datorita proprietatilor sale antimicrobiene, exista putine dovezi ca poate combate infectiile cu drojdie. Unele studii preliminare au aratat ca uleiul de nuca de cocos poate fi eficient in combaterea inmultirii in exces a Candida albicans. Cu toate acestea, studiile au fost efectuate in vase Petri si pe soareci, conditii in care nu este clar daca uleiul de cocos ar trata in mod sigur infectiile cu drojdie la subiecti umani.
Chiar si fara dovezi suficiente, multe dintre femei continua sa foloseasca uleiul de cocos in abordarea infectiilor de acest tip. Uleiul organic de cocos crud poate fi folosit intern sau extern pentru a ameliora simptomele. De asemenea, uleiul de nuca de cocos incalzit poate fi folosit si ca ulei purtator pentru uleiuri esentiale antifungice mai puternice, inclusiv ulei de arbore de ceai sau ulei de oregano.
Uleiul de cocos poate fi cumparat atat online, cat si din farmacii. Unele produse pot fi concepte in mod special pentru gatit, mai degraba decat pentru utilizarea cutanata, astfel ca este important sa compari produsele si brandurile, pentru a alege un produs adecvat.
4. Otetul din cidru de mere
Unele cercetari sugereaza ca otetul de cidru de mere inhiba inmultirea drojdiei, ceea ce la randul sau permite globulelor albe din sange sa consume bacterii de drojdie. Cu toate acestea, comunitatea medicala este de acord ca spalaturile cu otet de mere – sau cu orice altceva – vor provoca mai mult rau decat bine, atunci cand vine vorba despre sanatatea vaginala.
Spalaturile cu otet pot modifica echilibrul delicat al pH-ului din vagin, ceea ce poate duce de fapt la mai multe infectii cu drojdie. Spalaturile cu otet de mere sunt asociate, de asemenea, cu boala inflamatorie pelvina si cu probleme legate de instalarea sau pastrarea unei sarcini.
In trecut, spalaturile cu otet de mere erau foarte comune, iar unele femei credeau atunci ca le ajuta sa isi curete vaginul. Astazi aceasta rutina nu mai este necesara si in niciun caz indicata.
In cazuri rare, otetul de mere a fost totusi de ajutor. De exemplu, un studiu de caz din 2017 publicat in Terapii Alternative in Sanatate si Medicina a descris o pacienta cu infectii cronice cu drojdie, care nu a raspuns la medicatia traditionala. Pacienta a fost tratata cu succes cu ajutorul aplicarii topice de otet de mere. Insa a fost vorba de un singur caz, si nu inseamna neaparat ca aceeasi abordare va functiona si in cazul tau.
Majoritatea medicilor avertizeaza cu privire la folosirea otetului din cidru de mere pentru a incerca sa tratatezi o infectie persistenta cu drojdie.
Cand sa eviti remediile casnice
Exista multe remedii casnice sigure pentru majoritatea persoanelor cu infectii cu drojdie. Insa exista si cateva categorii de persoane care nu ar trebui sa incerce sa se trateze singure:
– femeile insarcinate;
– persoanele care au fost expuse unei infectii cu transmitere sexuala;
– persoanele cu o infectie cu drojdie recurenta;
– persoane care nu sunt sigure daca simptomele lor sunt cauzate de o infectie cu drojdie.
Cum sa previi o infectie cu drojdie
Exista femei mai predispuse, in mod natural, la infectii recurente cu drojdie, din cauza sistemului imunitar compromis, a sarcinii, sau pur si simplu din cauza factorilor genetici. Din fericire, insa, ai la dispozitie cateva practici pe care le poti folosi pentru a reduce riscul de infectie si pentru a mentine sanatatea vaginala. Iata care sunt cele mai importante dintre acestea:
– poarta haine largi si lenjerie de corp din bumbac;
– evita blugii si chilotii stramti, deoarece drojdia prospera in medii umede si calde;
– schimba-ti imediat costumul de baie ud sau pe cel de sport;
– evita spray-urile, parfumurile si lotiunile vaginale, care pot irita vaginul si pot provoca un dezechilibru al bacteriilor si drojdiilor;
– evita tampoanele sau dischetele parfumate;
– sterge-te din fata catre spate dupa ce folosesti toaleta;
– schimba des tampoanele si absorbantele;
– usuca bine zona genitala dupa dus sau baie;
– evita spalaturile vaginale;
– foloseste un lubrifiant pe baza de apa in timpul actului sexual;
– fa dus dupa actul sexual si dupa sex oral;
– ia probiotice sau consuma alimente bogate in probiotice;
– redu consumul de zahar, pentru ca drojdia se hraneste cu zahar;
– ia antibiotice numai atunci cand este necesar, pentru ca ele deranjeaza echilibrul de bacterii si drojdii al organismului;
– fii atenta la contraceptivele pe care le alegi, deoarece contraceptia pe baza de estrogen poate favoriza inmultirea drojdiei.
Cand sa mergi la medic?
Desi remediile casnice pot rezolva multe cazuri de infectie cu drojdie, ele nu sunt eficiente in toate situatiile. E bine sa mergi la medic ori de cate ori ai simptome asemanatoare infectiei cu drojdie, chiar daca speri sa o poti trata fara medicamente. In acest fel, poti sta de vorba cu medicul despre cele mai bune optiuni de tratament pentru tine si pentru corpul tau.
Este important sa mergi la medic daca:
– esti insarcinata;
– este prima ta infectie de acest gen si ai nevoie de un diagnostic de specialitate;
– secretia obisnuita (fara miros si culoare specifica) isi schimba culoarea, devine extrem de galbuie sau verde si ingrosata, sau are un miros puternic.
– infectia cu drojdie este severa sau exista fisuri sau rani;
– simptomele nu se amelioreaza in cateva zile de la tratamentul auto-administrat;
– infectiile sunt recurente, apar de 4 sau mai multe ori pe an;
– exista conditii medicale subiacente, precum diabetul sau un sistem imunitar afectat;